Αρωματικά φυτά

Τα αρωματικά φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια σε κάθε σημείο της γης από πολυάριθμους πολιτισμούς, όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Τα αρωματικά φυτά είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλη την περιοχή της Μεσογείου και είναι κυρίαρχα στοιχεία της χλωρίδας της. Στην Ελλάδα φύεται ένας μεγάλος αριθμός αρωματικών φυτών, τα οποία είτε φύονται σε όλη τη χώρα, είτε σε ένα βιότοπο, είτε εξαπλώνονται σε μία μικρή περιοχή. Τα είδη εκείνα που απαντώνται σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποικιλότητα σε ότι αφορά την απόδοση τους σε αιθέρια έλαια σε αντίθεση με τα ενδημικά είδη.Έχουν καταγραφεί περίπου 2000 είδη φυτών που παράγουν αιθέρια έλαια. Η ζήτηση των αρωματικών φυτών ολοένα και αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ζήτηση για φυσικά προϊόντα. Επίσης, η διάδοση της αρωματοθεραπείας και οι έρευνες που αποδεικνύουν την ισχυρή βιολογική δράση των αιθέριων ελαίων κάνουν τους ρυθμούς ζήτησης των αρωματικών φυτών να αυξάνονται.

Παράγουμε μια πολύ μεγάλη γκάμα αρωματικών φυτών τόσο για οικιακή χρήση όσο και για αγρότες που θέλουν να παράγουν αρωματικά για παραγωγή αιθέριων ελαίων ή για πώληση ως βότανα.

Άνηθος

Ετήσιο φυτό που καλλιεργείται στο έδαφος ή σε γλάστρα. Μαζεύετε τον άνηθο κόβοντάς τον με ψαλίδι 2 εκ πάνω απ το έδαφος. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε πολλές σαλάτες και φαγητά.

Δενδρολίβανο

Πολυετές φυτό πολύ ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και ξηρασία. Χρησιμοποιείται και σαν καλλωπιστικός θάμνος λόγω του ιδιαίτερου χρώματος των φύλλων του και του μπλε λουλουδιού του. Ειδικά το έρπον μπορεί να χρησιποποιηθεί και σαν φυτό εδαφοκάλυψης. Είναι μικρός θάμνος που δεν ξεπερνά σε ύψος το 1,5 μέτρο. Τα φύλλα και οι βλαστοί του χρησιμοποιούνται σε πολλά φαγητά ενώ το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό για του ρευματισμούς αλλά και στην αρωματοποιία και σαπωνοποιία. Συλλέγεται συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Θυμάρι, Θρούμπι, Λεμονοθύμαρο

Αποτελούν όλα ποικιλίες θυμαριού. Το θυμάρι είναι μικρός θάμνος (περίπου 20-30 εκ.) με όρθιους βλαστούς εξαιρετικά ανθεκτικό. Έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε νερό ενώ ο ήλιος το βοηθάει να αναπτυχθεί. Κατα τους χειμερινούς μήνες μπορεί να ξεραθεί αλλά ξαναβλαστάνει την επόμενη άνοιξη. Σαν καλλωπιστικό φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπορντούρες ή σαν φυτό εδαφοκάλυψης. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική αποξηραμένο όταν τα φύλλα του δίνουν κυρίως στο κρέας πολύ δυνατό άρωμα και γεύση. Είναι πολύ αγαπητό στις μέλισσες και το θυμαρίσιο μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας. Τέλος χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία.

Λεβαντίνη

Χαμηλός θάμνος με γκρίζα, σγουρά, αρωματικά φύλλα. Ανθοφορεί κίτρινα άνθη κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις με ελαφρύ έδαφος που στραγγίζει καλά. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό. Αρωματικό φυτό το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως καλλωπιστικό σε μπορντούρες, βραχόκηπους ή ως φυτό εδαφοκάλυψης.

Μελισσόχορτο

Φυτό ιθαγενές της Νότιας Ευρώπης, γνωστό και ως βάλσαμο. Είναι γνωστό για τη φαρμακευτική του δράση, φτάνει σε ύψος το 1 μέτρο και έχει μια πολύ ευχάριστη μυρωδιά λεμονιού. Βοηθά ως εντομοαπωθητικό ενώ ρόφημα από φύλλα μελισσόχορτου έχει ηρεμιστική δράση. Χρησιμοποιείται επίσης ως αντιφλεγμονώδες και βελτιώνει την πνευματική διαύγεια.

Σέλινο

Υπάρχουν 2 ποικιλίες σέλινου: η μία καλλιεργείται για τη ρίζα της και η άλλη για τους βλαστούς και τα φύλλα της. Για να αναπτυχθεί σωστά χρειάζεται ήλιο και αρκετό νερό. Είναι διετές φυτό που φτάνει σε ύψος τα 90 εκ. Τρώγεται ωμό, σε τουρσί, σε σούπες ή μαγειρεμένο.

Βασιλικός

Υπάρχουν πολλά είδη βασιλικού με έντονες διαφορές μεταξύ τους. Τα πιο διαδεδομένα και αυτά που θα βρείτε στο φυτώριό μας είναι τα εξής: Βασιλικός Αγ. Όρους: Πολυετές φυτό ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Καλύτερα να τον έχουμε σε εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μεγάλα έντονα πράσινα φύλλα, χαρακτηριστικό άρωμα και μεγάλο ύψος. Ψιλόφυλλος βασιλικός ή μπάλα: Μονοετές φυτό με χαρακτηριστικό σχήμα μπάλας. Καλλιεργείται σε μεγάλη γλάστρα και αντέχει μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Βασιλικός Pesto ή Γένοβας: Προέρχεται από την Ιταλία και συγκεγριμένα από την περιοχή της Γένοβας. Έχει πολύ μεγάλα έντονα πράσινα φύλλα και αποτελεί την πρώτη ύλη για τη διάσημη σάλτσα Pesto .

Δίκταμο

Ενδημικό φρύγανο της Κρήτης. Είναι ένα μικρό φυτό με μήκος 30 έως 40 εκ., πολύ δυνατής οσμής και γεύσης, τα φύλλα του είναι σχετικά μικρά αλλά παχουλά, και καλύπτονται από χνούδι, τα άνθη του έχουν βιολετί χρώμα. Το δίκταμο έχει αντισηπτική δράση, τονωτική και αντισπασμωδική. Χρησιμοποιείται για την επούλωση των τραυμάτων, ως καταπραϋντικό του πεπτικού συστήματος, καθώς και κατά της γρίπης και του κρυολογήματος. Χρησιμοποιείται ως φάρμακο με τη μορφή συνήθως του αφεψήματος, αντικαθιστώντας το τσάι με αναλογία 1 γρ δίκταμο με 100 γρ νερό.

Κάρυ

Πολυετές και πολύ ανθεκτικό φυτό με μικρές απαιτήσεις σε νερό. Το φυτό κάρυ δεν αποτελεί συστατικό του μπαχαρικού κάρυ αλλά αποδίδει το ίδιο άρωμα. Τα φύλλα του απελευθερώνουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά ``κάρυ``, όταν τα αγγίζουμε απαλά, χαρίζοντας απίστευτη ευωδιά στον κήπο μας. Χρησιμοποιείστε το σε παρασκευές ρυζιού, σούπες, παρασκευές κατσαρόλας, για μοσχάρι και σε γεμίσεις για κυνήγι. Το μπαχαρικό κάρυ είναι μια αρκετά πικάντικη σκόνη που παρασκευάζεται από κόλιανδρο, κύμινο, σπόρους μάραθου, κουρκουμά, κόκκους πιπεριού και κόκκινη καυτερή πιπεριά.

Μαϊντανός

Διετές φυτό το οποίο όμως αποδίδει ουσιαστικά για ένα έτος. Τα φύλλα του μαϊντανού είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν και αιθέρια έλαια. Εκτός από φρέσκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αποξηραμένα. Κόβετε τα φύλλα με ψαλίδι 3-4 εκ. πάνω από το έδαφος. Χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά φαγητά και σαλάτες .

Μέντα, Μέντα λεμόνι, Μέντα peppermint

Πολυετές, πολύ ανθεκτικό αρωματικό φυτό με πολλές χρήσεις. Εκτός από την κλασσική μέντα υπάρχει η μέντα λεμόνι με ήπιο άρωμα λεμονιού και η μέντα peppermint με πιο έντονο άρωμα από την κοινή. Απαιτεί ηλιοόλουστες θέσεις και πολύ νερό λόγω της μεγάλης ανάπτυξής της. Είναι φυτό που απλώνει πολύ και μπορεί να ``πνίξει`` τα γύρω φυτά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να χαθεί το υπέργειο μέρος της αλλά βλαστάνει ξανά την επόμενη άνοιξη. Είναι φυτό φαρμακευτικό, ενώ χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως καρύκευμα, καθώς και ως αφέψημα ή αιθέριο έλαιο. Τέλος το καλοκαίρι μπορείτε να την απολαύσετε και έτσι .

Δάφνη

Ετήσιο φυτό που καλλιεργείται στο έδαφος ή σε γλάστρα. Μαζεύετε τον άνηθο κόβοντάς τον με ψαλίδι 2 εκ πάνω απ το έδαφος. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε πολλές σαλάτες και φαγητά.

Δυόσμος

Πολυετές φυτό πολύ εύκολο στην καλλιέργειά του. Απαιτεί έντονη ηλιοφάνεια και αρκετό νερό για να αναπτυχθεί. Απλώνει και φουντώνει πολύ εύκολα αν φυτευτεί στο έδαφος. Τον χειμώνα το υπέργειο τμήμα (φύλλα και βλαστοί) χάνεται αλλά βλαστάνει ξανά την επόμενη άνοιξη. Τα φύλλα του δυόσμου (φρέσκα ή αποξηραμένα) χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, ζαχαροπλαστική, σαν ρόφημα αλλά και στην σαπωνοποιία. Είναι επίσης φαρμακευτικό φυτό αφού χρησιμοποιείται κυρίως ως ρόφημα για τον βήχα.

Λεβάντα, Λεβάντα Ντεντάτα και Λεβάντα Στόκχας

Είναι όλα ποικιλίες λεβάντας, ενός φρυγανόδους μικρού θάμνου με όρθιους βλαστούς με ύψος 30-80εκ. Εδάφη πλούσια σε ασβέστιο βελτιώνει την ποιότητα του αιθέριου ελαίου. Χρειάζεται ελαφρύ έδαφος και έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία και φαρμακοποιία. Επίσης είναι γνωστές οι χαλαρωτικές ιδιότητες της λεβάντας αλλά και η δράση της κατά του σκόρου. Αποξηραμένα κλαδιά λεβάντας κρεμασμένα στην ντουλάπα ή σε συρτάρι θα κρατήσει τον σκόρο μακρυά από τα ρούχα σας με φυσικό τρόπο.

Ματζουράνα

Πολυετές φυτό συγγενικό της ρίγανης. Έχει ωοειδή φύλλα με χαρακτηριστικό άρωμα. Είναι ιθαγενές φυτό της μεσογείου και για καλύτερη ανάπτυξη θέλει ηλιόλουστα μέρη με ελαφρύ έδαφος. Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό σε κρέας και ψάρι αλλά και ως αφέψημα. Το αιθέριο έλαιό της χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.

Ρίγανη

Πολυετές ποώδες φυτό ιθαγενές της Μεσογείου. Η ελληνική ρίγανη θεωρείται μια από τις καλύτερες του κόσμου. Απαιτεί ηλιόλουστο χώρο για να αναπτυχθεί σωστά και ελάχιστο νερό. Σπάνια χρησιμοποιείται σαν αφέψημα κατά του βήχα με πολύ καλά, όμως, αποτελέσματα. Είναι το βασικό καρύκευμα των χωρών της Μεσογείου και βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας. Η συλλογή της ρίγανης γίνεται κατά την ανθοφορία της το καλοκαίρι. Τα άνθη και οι βλαστοί απλώνονται ώστε να ξεραθούν και έπειτα τρίβονται και κοσκινίζονται.

Φασκόμηλο, Φασκόμηλο ανανάς

Πολυετές φυτό που φτάνει σε ύψος τα 60 εκ. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις και δεν θέλει πολύ πότισμα. Είναι ευαίσθητο στην πολλή υγρασία γι αυτό πρέπει να αποφεύγονται τα τακτικά ποτίσματα. Τα φύλλα έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Το φυτό έχει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες ενώ χρησιμοποιείται και κατά των νευραλγιών. Στην μαγειρική χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό διαφόρων ζωμών, φαγητών και του ξιδιού. Η γεύση του είναι αρκετά πιπεράτη και ταιριάζει πολύ με λιπαρά κρεατικά και τυριά.